კალორიების ცხრილი — შეამოწმეთ, რამდენი კალორია აქვს თქვენთვის საყვარელ პროდუქტებს

როგორც ვიცით, საკვებს ადამიანის ჯანმრთელობაზე ძალიან დიდი გავლენა აქვს, ჩვენი  ორგანიზმი ყოველდღიურად  საჭირო ენერგიას სწორედ საკვების მეშვეობით იღებს. მნიშვნელოვანია საკმარისი რაოდენობისა და კალორიულობის საკვები მივიღოთ, რათა სრულფასოვნად  შევძლოთ ჩვენი  ყოფით  საქმეებთან  გამკლავება და მეტად  შრომისუნარიანები გაგვხდეთ.

კალორია  ენერგიის ერთეულია, რომელიც გამოიყენება საკვებში ენერგიის რაოდენობის განსასაზღვრად. მისი დახმარებით ვადგენთ თუ რამდენ ენერგიას შეიცავს ესა თუ ის საკვები ან რამდენ ენერგიას იყენებს ჩვენი ორგანიზმი სხვადასხვა აქტივობის დროს. 

კალორიული საჭიროება ინდივიდუალურია და დამოკიდებულია ადამიანის  ასაკზე, სქესზე, აქტივობის დონეზე და სხვა ფაქტორებზე. როგორც წესი,  ზრდასრულ ადამიანს დღეში დაახლოებით 2000-2500 კალორია სჭირდება. თუმცა,  ადამიანებს, რომლებიც უფრო აქტიურები არიან ან რომლებსაც აქვთ ჩქარი მეტაბოლიზმი, შეიძლება მეტი კალორია დასჭირდეთ. ხოლო იმ  ადამიანებისთვის, რომლებიც ცდილობენ წონაში დაკლებას, სასურველია შედარებით ნაკლები კალორიის მიღება.

კალორიების რაოდენობის კონტროლის  მრავალი მეთოდი არსებობს. მაგალითად კვების ეტიკეტის საშუალებით. ჩვეულებრივ, საკვების შეფუთვაზე დატანილია, რამდენ კალორიას შეიცავს ერთი ულუფა.

ბლოგში  შესაძლებლობა გაქვთ, ვრცლად  გაეცნოთ კალორიების ცხრილს.

განმეორებით აღვნიშნავთ, რომ ძალიან მნიშვნელოვანია ისეთი სხვადასხვა საკვების მიღება, რომლებიც მდიდარია ცილებით, ცხიმებით და ნახშირწყლებით.  ჯანსაღი კვება საუკეთესო გამოსავალია  წონის კორექციისა  და თქვენი ჯანმრთელობის გაუმჯობესებისთვის. 

აქვე,  გიზიარებთ რამდენიმე რჩევას,  რომელიც დაგეხმარებათ  კალორიების მიღების მართვაში:

  • ყურადღებით წაიკითხეთ საკვების ეტიკეტები;
  • აირჩიეთ საკვები, რომელიც დაბალკალორიულია;
  • ჩაანაცვლეთ შაქრიანი სასმელები წყლით;
  • მიირთვით მცირე ულუფებით;
  • გაითვალისწინეთ თქვენი კვების ჩვევები;
  • ივარჯიშეთ რეგულარულად.

 

პროდუქტების კალორიები —  ცილები, ცხიმები, ნახშირწყლები

ყველასთვის ცნობილია, რომ სწორი კვება გულისხმობს ორგანიზმის საჭიროებების შესაბამისად შერჩეული საკვების მიღებას, რომელიც უზრუნველყოფს ჯანმრთელობას, ენერგიის მიღებასა და რიგი დაავადებების პრევენციას. 

ამგვარად,  ბალანსირებული კვებისთვის საჭიროა  მრავალფეროვანი და ნუტრიენტებით მდიდარ საკვების მიღება: ცილები, ცხიმები და ნახშირწყლები.  ხილი, ბოსტნეული, მთლიანი მარცვლეული, თევზი, კვერცხი, თხილი და რძის პროდუქტები და ასე შემდეგ. 

ქვემოთ, დეტალურად გამოვყოთ პროდუქტების კალორიები ცხრილის სახით.

 

რძის ნაწარმი

 

 

პროდუქტი

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

ბრინზა ძროხის რძის

52

17,9

20,1

0

260

იოგურტი ნატ. 1.5% ცხიმიანობით

88

5

1,5

3,5

51

კეფირი უცხიმო

91,4

3

0,1

3,8

30

კეფირი ცხიმიანი

88,3

2,8

3,2

4,1

59

რძე

88,5

2,8

3,2

4,7

58

რძე აციდოფილური

81,7

2,8

3,2

10,8

83

რძე მშრალი მოუხდელი

4

25,6

25

39,4

475

რძე შესქელებული

74,1

7

7,9

9,5

135

რძე შესქელებული შაქრით

26,5

7,2

8,5

56

315

მაწონი

88,4

2,8

3,2

4,1

58

რიაჟენკა

85,3

3

6

4,1

85

ნაღები 10%

82,2

3

10

4

118

ნაღები 20%

72,9

2,8

20

3,6

205

არაჟანი 10%

82,7

3

10

2,9

116

არაჟანი 20%

72,7

2,8

20

3,2

206

სიროკი

41

7,1

23

27,5

340

ყველი რუსული

40

23,4

30

0

371

ყველი ჰოლანდიური

38,8

26,8

27,3

0

361

ყველი შვეიცარული

36,4

24,9

31,8

0

396

ყველი პოშეხონური

41

26

26,5

0

334

ყველი დამდნარი

55

24

13,5

0

226

ხაჭო ცხიმიანი

64,7

14

18

1,3

226

ხაჭო ნახევრადცხიმიანი

71

16,7

9

1,3

156

ხაჭო უცხიმო

77,7

18

0,6

1,5

86

 

ცხიმები, მარგარინი, კარაქი

პროდუქტი

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

ცხიმი დამდნარი

0,3

0

99,7

0

897

ღორის ქონი (კანის გარეშე)

5,7

1,4

92,8

0

816

მარგარინი რძის

15,9

0,3

82,3

1

746

მარგარინი ბუტერბროდის

15,8

0,5

82

1,2

744

მაიონეზი

25

3,1

67

2,6

627

ზეთი მცენარეული

0,1

0

99,9

0

899

კარაქი ნაღების

15,8

0,6

82,5

0,9

748

ერბო

1

0,3

98

0,6

887




პური და პურ-ფუნთუშეული

პროდუქტი

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

პური ჭვავის

42,4

4,7

0,7

49,8

214

პური ხორბლის I ხარისხის

34,3

7,7

2,4

53,4

254

ფუნთუშა

26,1

7,6

4,5

60

297

ბუბლიკი

17

10,4

1,3

68,7

312

ბლითი

12

11

1,3

73

330

ორცხობილა ხორბლის

12

11,2

1,4

72,4

331

ორცხობილა ნაღების

8

8,5

10,6

71,3

397

ფქივილი ხორბლის უმაღ. ხარისხ.

14

10,3

0,9

74,2

327

ფქვილი ხორბლის I ხარისხის

14

10,6

1,3

73,2

329

ფქვილი ხორბლის II ხარისხის

14

11,7

1,8

70,8

328

ფქვილი ჭვავის

14

6,9

1,1

76,9

326

 

ბურღულეული

პროდუქტი

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

წიწიბურას მარცვალი

14

12,6

2,6

68

329

წიწიბურას ღერღილი

14

9,5

1,9

72,2

326

მანანის ბურღული

14

11,3

0,7

73,3

326

შვრიის ღერღილი

12

11,9

5,8

65,4

345

ქერის ბურღული

14

9,3

1,1

73,7

324

ფეტვი

14

12

2,9

69,3

334

ბრინჯი

14

7

0,6

73,7

323

ხორბალი “პოლტავური”

14

12,7

1,1

70,6

325

შვრიის ქერის ბურღული (ტოლოკნო)

10

12,2

5,8

68,3

357

ქერი

14

10,4

1,3

71,7

322

ჰერკულესი

12

13,1

6,2

65,7

355

სიმინდი

14

8,3

1,2

75

325

 

ბოსტნეული

პროდუქტი

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

ბადრიჯანი

91

0,6

0,1

5,5

24

კომბოსტო

87,5

1,2

0,1

8,1

37

ბარდა მწვანე

80

5,0

0,2

13,3

72

ყაბაყი

93

0,6

0,3

5,7

27

კომბოსტო თეთრთავიანი

90

1,8

5,4

28

კომბოსტო წითელთავიანი

90

1,8

6,1

31

კომბოსტო ყვავილოვანი

90,9

2,5

4,9

29

კარტოფილი

76

2

0,1

19,7

83

ხახვი მწვანე (ღერო)

92,5

1,3

4,3

22

ხახვი პრასი

87

3

7,3

40

ხახვი

86

1,7

9,5

43

სტაფილო

88,5

1,3

0,1

7

33

კიტრი

95

0,8

3

15

კიტრი სათბურის

96,5

0,7

1,8

10

ბულგარული წიწაკა მწვანე

92

1,3

4,7

23

ბულგარული წიწაკა

91

1,3

5,7

27

ოხრახუში (ღეროები)

85

3,7

8,1

45

ოხრახუში (ძირები)

85

1,5

11

47

რევანდი

94,5

0,7

2,9

16

ბოლოკი

93

1,2

4,1

20

ზამთრის ბოლოკი

88,6

1,9

7

34

თალგამი

90,5

1,5

5,9

28

სალათის ფურცლები

95

1,5

2,2

14

ჭარხალი

86,5

1,7

10,8

48

პომიდორი

93,5

0,6

4,2

19

პომიდორი (სათბურის)

94,6

0,6

2,9

14

მწვანე ლობიო

90

4

4,3

32

პირშუშხა

77

2,5

16,3

71

ღანძილი

89

2,4

6,5

34

ნიორი

70

6,5

21,2

106

ისპანახი

91,2

2,9

2,3

21

მჟაუნა

90

1,5

5,3

28

 

ხილი და კენკრა

პროდუქტი

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

გარგარი

86

0,9

10,5

46

კომში

87,5

0,6

8,9

38

ალუჩა

89

0,2

7,4

34

ანანასი

86

0,4

11,8

48

ბანანი

74

1,5

22,4

91

ალუბალი

85,5

0,8

11,3

49

ბროწეული

85

0,9

11,8

52

მსხალი

87,5

0,4

10,7

42

ლეღვი

83

0,7

13,9

56

შვინდი

85

1

9,7

45

ატამი

86,5

0,9

10,4

44

ცირცელი  ბაღის

81

1,4

12,5

58

ცირცელი შავი

80,5

1,5

12

54

ქლიავი

87

0,8

9,9

43

ფინიკი

20

2,5

72,1

281

ხურმა

81,5

0,5

15,9

62

ბალი

85

1,1

12,3

52

თუთა

82,7

0,7

12,7

53

ვაშლი

86,5

0,4

11,3

46

ფორთოხალი

87,5

0,9

8,4

38

გრეიპფრუტი

89

0,9

7,3

35

ლიმონი

87,7

0,9

3,6

31

მანდარინი

88,5

0,8

8,6

38

კოწახური

87

0,7

8,6

40

ყურძენი

80,2

0,4

17,5

69

ანწლი

88,2

1

7,7

37

მაყვალი

88

2

5,3

33

მარწყვი

84,5

1,8

8,1

41

შტოში

89,5

0,5

4,8

28

ხურტკმელი

85

0,7

9,9

44

ჟოლო

87

0,8

9

41

მოროშკა

83,3

0,8

6,8

31

ქაცვი

75

0,9

5,5

30

მოცხარი თეთრი

86

0,3

8,7

39

მოცხარი წითელი

85,4

0,6

8

38

მოცხარი შავი

85

1,0

8,0

40

მოცვი

86,5

1,1

8,6

40

ასკილი ცოცხალი

66

1,6

24

101

ასკილი გამომშრალი

14

4,0

60

253

 

ჩირი

პროდუქტი

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

გარგარის ჩირი

18

5

67,5

278

ჭერმის ჩირი

20,2

5,2

65,9

272

ქიშმიში კურკით

19

1,8

70,9

276

ქიშმიში

18

2,3

71,2

279

ალუბლის

18

1,5

73

292

მსხლის

24

2,3

62,1

246

ატამის

18

3,0

68,5

275

შავი ქლიავის

25

2,3

65,6

264

ვაშლის

20

3,2

68

273

 

პარკოსნები

პროდუქტები

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

პარკოსნები

83

6

0,1

8,3

58

ბარდა გადამუშავებული

14

23

1,6

57,7

323

ბარდა მთლიანი

14

23

1,2

53,3

303

სოია

12

34,9

17,3

26,5

395

ლობიო

14

22,3

1,7

54,5

309

ოსპი

14

24,8

1,1

53,7

310



სოკო

პროდუქტი

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

თეთრი ცოცხალი

89,9

3,2

0,7

1,6

25,0

თეთრი გამომშრალი

13

27,6

6,8

10

209

არყისძირა ცოცხალი

91,6

2,3

0,9

3,7

31

ვერხვისძირა ცოცხალი

91,1

3,3

0,5

3,4

31

სოკო ცოცხალი

83

1,7

0,3

1,4

17

 

ხორცეული და ფრინველი

პროდუქტი

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

ცხვრის ხორცი

67,6

16,3

15,3

0

203

ძროხის ხორცი

67,7

18,9

12,4

0

187

ცხენის ხორცი

72,5

20,2

7

0

143

კურდღელი

65,3

20,7

12,9

0

199

ღორის ხორცი უცხიმო

54,8

16,4

27,8

0

316

ღორის ხორცი ცხიმიანი

38,7

11,4

49,3

0

489

ხბოს ხორცი

78

19,7

1,2

0

90

ცხვრის თირკმელი

79,7

13,6

2,5

0

77

ცხვრის ღვიძლი

71,2

18,7

2,9

0

101

ცხვრის გული

78,5

13,5

2,5

0

82

ძროხის ტვინი

78,9

9,5

9,5

0

124

ძროხის ღვიძლი

72,9

17,4

3,1

0

98

ძროხის თირკმელი

82,7

12,5

1,8

0

66

ძროხის ცური

72,6

12,3

13,7

0

173

ძროხის გული

79

15

3

0

87

ძროხის ენა

71,2

13,6

12,1

0

163

ღორის თირკმელი

80,1

13

3,1

0

80

ღორის ღვიძლი

71,4

18,8

3,6

0

108

ღორის გული

78

15,1

3,2

0

89

ღორის ენა

66,1

14,2

16,8

0

208

ბატი

49,7

16,1

33,3

0

364

ინდაური

64,5

21,6

12

0,8

197

ქათამი

68,9

20,8

8,8

0,6

165

წიწილა

71,3

18,7

7,8

0,4

156

იხვი

51,5

16,5

61,2

0

346

 

ძეხვი და ძეხვეული

პროდუქტი

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

ძეხვი მოხარშული დიაბეტური

62,4

12,1

22,8

0

254

ძეხვი მოხარშული დიეტური

71,6

12,1

13,5

0

170

ძეხვი მოხარშული საექიმო

60,8

13,7

22,8

0

260

ძეხვი მოხარშული სამოყვარულო

57

12,2

28

0

301

ძეხვი მოხარშული რძიანი

62,8

11,7

22,8

0

252

ძეხვი მოხარშული განსაკუთრებული

64,8

10,1

20,1

1,8

228

ძეხვი მოხარშული ხბოს

55

12,5

29,6

0

316

სარდელი ღორის

53,7

10,1

31,6

1,9

332

სოსისი რძის

60

12,3

25,3

0

277

სოსისის რუსული

66,2

12

19,1

0

220

სოსისი ღორის

54,8

11,8

30,8

0

324

მოხარშულ-შებოლილი სამოყვარულო

39,1

17,3

39

0

420

მოხარშულ-შებოლილი სერველადი

39,6

28,2

27,5

0

360

ნახევრადშებოლილი კრაკოვული

34,6

16,2

44,6

0

466

ნახევრადშებოლილი მინსკური

52

23

17,4

2,7

259

ნახევრადშებოლილი პოლტავური

39,8

16,4

39

0

417

ნახევრადშებოლილი უკრაინული

44,4

16,5

34,4

0

376

ნედლი შებოლილი სამოყვარულო

25,2

20,9

47,8

0

514

ნედლი შებოლილი მოსკოვური

27,6

24,8

41,5

0

473

 

ხორცის კონსერვები და შებოლილი ნაწარმი

პროდუქტი

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კალ

ძროხის ხორცი მოშუშული

63

16,8

18,3

0

232

ტურისტის საუზმე (ძროხა ჩაშუშული)

66,9

20,5

10,4

0

176

ტურისტის საუზმე (ღორი ჩაშუშული)

65,6

16,9

15,4

0

206

ძეხვის ფარში

63,2

15,2

15,7

2,8

213

ღორის ხორცი მოშუშული

51,1

14,9

32,2

0

349

მკერდი ნედლად შებოლილი

21

7,6

66,8

0

632

ნეკნები ნედლად შებოლილი

37,3

10,5

47,2

0

467

შაშხი

53,5

22,6

20,9

0

279

 

კვერცხი

პროდუქტი

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

ქათმის კვერცხი

74

12,7

11,5

0,7

157

კვერცხის ფხვნილი

6,8

45

37,3

7,1

542

მშრალი ცილა

12,1

73,3

1,8

7

336

მშრალი კვერცხის გული

5,4

34,2

52,2

4,4

623

მწყრის კვერცხი

73,3

11,9

13,1

0,6

168

 

თევზი და თევზის პროდუქტები

პროდუქტი

წყალი

ცილა

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

ღორჯო

70,8

12,8

8,1

5,2

145

ღურკანა

70,5

21

7

0

147

კამბალა

79,5

16,1

2,6

0

88

კარჩხანა

78,9

17,7

1,8

0

87

კობრი

79.1

16

3.6

0

96

კეტა

71.3

22

5.6

0

138

ცქიმურა

79.8

15.5

3.2

0

91

ყინულის

81.8

15.5

1.4

0

75

კაპარჭინა

77.7

17.1

4.1

0

105

ჩრდილოეთის ორაგული

62.9

20.8

15.1

0

219

მაკრურუსი

85

13.2

0.8

0

60

სალამურა

75

14.7

11.9

0

166

მინტაი

80.1

15.9

0.7

0

70

მოივა

75

13.4

11.5

0

157

ნაგავა

81.1

16.1

1

0

73

თავდიდა

79.3

18.8

0.6

0

81

მარმარილოს ნოტოტენია

73.4

14.8

10.7

0

156

ქორჭილა ზღვის

75.4

17.6

5.2

0

117

ქორჭილა მდინარის

79.2

18.5

0.9

0

82

ზუთხი

71.4

16.4

10.9

0

164

პალტუსი

76.9

18.9

3

0

103

პუტასუ

81.3

16.1

0.9

0

72

ხმალთევზა

75.2

20.3

3.2

0

110

ვიმბა კასპიის

77

19.2

2.4

0

98

კობრი

75.3

18.4

5.3

0

121

საირა მსხვილი

59.8

18.6

20.8

0

262

საირა წვრილი

71.3

20.4

0.8

0

143

სალაკა

75.4

17.3

5.6

0

121

ქაშაყი

62.7

17.7

19.5

0

242

სიგი

72.3

19

7.5

0

144

სკუმბრია

71.8

18

9

0

153

ლოქო

75

16.8

8.5

0

144

სტავრიდა

74.9

18.5

5

0

119

ცქვრინი

74.9

17

6.1

0

320

ფარგა

78.9

19

0.8

0

83

ვირთევზა

80.7

17.5

0.6

0

75

თინუსი

74

22,7

0,7

0

96

ნახშირის თევზი

71.5

13.2

11.6

0

158

ზღვის გველთევზა

77.5

19.1

1.9

0

94

გველთევზა

53.5

14.5

30.5

0

333

ხეკი

79.9

16.6

2.2

0

86

ქარიყლაპია

70.4

18.8

0.7

0

82

იდი

80.1

18.2

0.3

0

117

კრევეტი

64,8

28,7

1,2

0

134

ვირთევზას ღვიძლი

26,4

4,2

65,7

0

613

კალმარი

80,3

18

0,3

0

75

კიბორჩხალა

81,5

16

0,5

0

69

კრევეტი

77,5

18

0,8

0

83

ზღვის კომბსტო

88

0,9

0,2

3

5

პასტა “ოკეანე”

72,2

18,9

6,8

0

137

ტრეპანგი

89,4

7,3

0,6

0

35

 

ხიზილალა

პროდუქტი

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

კეტა მარცვლოვანი

46,9

31,6

13,8

0

251

კაპარჭინა ნახვრეტოვანი

58

24,7

4,8

0

142

მინტაი ნახვრეტოვანი

63,2

28,4

1,9

0

131

თართის მარცვლოვანი

58

28,9

9,7

0

203

თართის ნახვრეტოვანი

39,5

36

10,2

0

123

 

თხილეული

პროდუქტი

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

თხილი

4,8

16,1

66,9

9,9

704

ნუში

4

18,6

57,7

13,6

645

ბერძნული თხილი

5

13,8

61,3

10,2

648

არაქისი

10

26,3

45,2

9,7

548

მზესუმზირა

8

20,7

52,9

5

578

 

ტკბილეული

პროდუქტი

წყალი

ცილები

ცხიმები

ნახშირწყლები

კკალ

თაფლი

17,2

0,8

0

80,3

308

ხილის დრაჟე

7

3,7

10,2

73,1

384

ზეფირი

20

0,8

0

78,3

299

ირისი

6,5

3,3

7,5

81,8

387

მარმელადი

21

0

0,1

77,7

296

კარამელი

4,4

0

0,1

77,7

296

კანფეტები, შოკოლადის გულით

7,9

2,9

10,7

76,6

396

სუფლე

18

0,5

0

80,4

305

შაქარი

0,2

0,3

0

99,5

374

ჰალვა სეზამის

3,9

12,7

29,9

50,6

510

ჰალვა მზესუმზირის

2,9

11,6

29,7

54

516

შოკოლადი შავი

0,8

5,4

35,3

52,6

540

შოკოლადი რძის

0,9

6,9

35,7

52,4

547

ვაფლი ხილის გულით

12

3,2

2,8

80,1

342

ვაფლი ცხიმიანი გულით

1

3,4

30,2

64,7

530

ნამცხვარი კრემით

9

5,4

38,6

46,4

544

ნამცხვარი ვაშლით

13

5,7

25,6

52,7

454

ნამცხვარი ბისკვიტის

21

4,7

9,3

84,4

344

თაფლის კვერი

14,5

4,8

2,8

77,7

336

ტორტი ბისკვიტის

25

4,7

20

49,8

386

ტორტი ნუშის

9,3

6,6

35,8

46,8

524